Do pedesetih godina dvadesetog stoljeća u bivšoj Jugoslaviji većinu veterinarskog posla i zahvata na životinjama obavljali su kotarski veterinari. Iste je imenovala država i uputila ih na njihovo područje gdje su obavljali svoju djelatnost. Nakon tog vremena polako počinje organizirani rad veterinarskih organizacija. Veterinarska stanica Križevci prvi se put spominje 1956. godine. To je godina našeg osnivanja i početak jedne uspješne priče.

Veterinarska stanica Križevci d.o.o. trenutno zapošljava pedesetak djelatnika od čega je tridesetak visoke stručne spreme. Većina posla koju obavlja Veterinarska stanica Križevci je u Sjevernoj Hrvatskoj, točnije Koprivničko-Križevačkoj županiji. Osnovna djelatnost naše tvrtke je veterinarska usluga kako u segmentu farmskih životinja tako i malih kućnih ljubimaca. No konstantnim smanjenjem broja stoke Veterinarska stanica Križevci d.o.o. morala je proširiti i diverzificirati svoju djelatnost na poslove vezane uz poljoprivredu i žive životinje.

Osnovnu djelatnost obavljamo putem pet registriranih ambulanti i jedne klinike za male životinje. Glavni posao nam je brinuti se za zdravlje životinja i to tako da sprječavamo, suzbijamo i iskorjenjujemo bolesti domaćih i divljih životinja, osobito zoonoza. Obavljamo kirurške i stomatološke zahvate na tvrdim i mekim tkivima, radimo dijagnostiku bolesti hematologijom, biokemijom te ultrazvučnom i rentgenskom pretragom. Bavimo se reprodukcijom i porodiljskim zahvatima na velikim i malim životinjama. Uz to imamo i registrirano kontrolno tijelo – VETIS čiji posao je brinuti o zdravstvenoj ispravnosti hrane životinjskog podrijetla i hrane za životinje te smo nositelj javnih ovlasti iz Zakona o veterinarstvu.. Veterinarska stanica Križevci d.o.o. ima i tri registrirane veterinarske ljekarne koje prodaju veterinarsko medicinske proizvode, dodatke hrani za životinje i samu hranu za životinje. Uz to nudimo našim kupcima i širok spektar opreme za stočarstvo, njegu životinja, provođenje sanitacijskih mjera u i oko gospodarskih objekata, farmi i zgrada. Također od 2008. godine za našeg partnera, tvrtku Agroproteinka, skupljamo i prevozimo nusproizvode životinjskog podrijetla koje oni pretvaraju u vrijedne izvore obnovljive energije.

Kako se broj stoke smanjivao te je Veterinarska stanica Križevci d.o.o. gubila svoj glavni izvor posla odlučili smo se okrenuti tržištu na tri načina:

  • 2014. godine registrirali smo Centar za skladištenje i distribuciju sjemena bikova, čemu se 2017. pridružuje i registracija centra za skladištenje i distribuciju sjemena nerasta – ReproVet.
  • Partneri smo i zastupnici za Hrvatsko tržište dva velika europska centra za reprodukciju: Njemačkog Bayern Genetika i Francuskog Evolution Internationala.

Od njih za Hrvatsko tržište nabavljamo sjeme, embrije i živu rasplodnu stoku. Nadopuna genetskom materijalu je oprema za dijagnostiku, kako u reprodukciji tako i u kirurgiji i unutarnjim bolestima. Na tržištu Hrvatske i BiH Veterinarska stanica Križevci d.o.o. zastupa Francusku tvrtku IMV imaging koja je nedavno kupila Škotskog proizvođača ultrazvuka BCF te nudi uređaje za ultrazvučnu dijagnostiku, rengen i CT dijagnostiku. Uz njihovu podršku kao i podršku naših partnera, veterinarskih organizacija i farmi u Hrvatskoj, sjeme bikova i nerastova distribuiramo u više od 40 veterinarskih organizacija i 20 farmi mliječnih krava. Sjeme bikova izvozimo u Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Italiju, Crnu Goru i Makedoniju.

–   Tijekom 2015. godine na poljoprivrednom sajmu u Cremoni započeli smo razgovore s tvrtkom Oreste Frati Coltellerie iz Maniaga i Italiji.

Tvrtka je poznati Talijanski proizvođač noževa i opreme za poljoprivredu, lov, mesnice, klaonice, restorane i kućanstva čije proizvode stavljamo na tržište.

–   2016. godine Veterinarska stanica Križevci d.o.o. ulazi u posao s pčelama i proizvodima od pčela. Trenutno imamo 50 košnica a proizvodnja nam je oko 2 tone meda godišnje dok za dodatne potrebe tržišta otkupljujemo med od registriranih lokalnih proizvođača. Putem fondova EU opremili smo automatiziranu punionicu meda te ju registrirali za vlastite potrebe ali isto tako i za potrebe punjenja meda u staklenke ostalim proizvođačima u okolici Križevaca. 2017. smo registrirali ime „Križevački med“ te ga distribuiramo po cijeloj Hrvatskoj za upotrebu u kućanstvu ili ugostiteljstvu.

 

I u budućnosti Veterinarska stanica Križevci d.o.o. će raditi na stalnom unapređivanju svojih usluga, najviše motivacijom i edukacijom naših zaposlenika. Jačanjem suradnje s našim domaćim i stranim partnerima te uspostava veza s nekim novim partnerom nam je nit vodilja za budućnost.

Uvjereni smo da je to pravi i najbolji put za opstanak na hrvatskom i europskom tržištu rada.